Malawisøen
 

   Malawisøen er beliggende i Østafrika, i det store Rift Valley-system, hvor den omkranses af 3 lande: Malawi, Mozambique og Tanzania. Søen er den 9. største og 3. dybeste sø i verden, men snakker vi om volumen, er søen den 5. største i verden. Den er også den 4. største sø i Afrika, og overfladen udgør 7% af verdens samlede vandoverflade, når vi snakker ferskvand.

Søens data:
Længde: 602 km.
Bredde: 87 km. (på det bredeste sted).
Vandvolume: 29.500 km³
Max. dybde: 706 mtr.
Gennemsnitsdybde: 292 mtr.
DH: 12-15° DH
pH: 7,5-8,5
Middeltemperatur: 25°C.


 


Vandet i søen
   Den flod som udleder mest vand i søen er Ruhuhu River i Tanzania. Udledningen fra denne flod udgør 20% af det samlede vand som udledes fra tilstødende floder.

   Den totale udledning af vand fra floderne, udgør dog kun 0,4% af søens samlede volume. Udledningen fra Malawisøen foregår ad Shire River i syd, men denne afleder "kun" 68 km³ vand om året. Det er kun 16% af den samlede "dræning" af søen - resten foregår ved fordampning. Udskiftningen af vandet i søen foregår derfor over lang tid - man taler om at udskiftningen af al vand i søen tager 648 år.

   Vandet i Malawisøen er permanent inddelt i 3 lag af forskellig densitet, som hovedsageligt bliver holdt i ave af temperaturforskellene:

   Det øverste varme lags dybde, varierer fra 40 til 100 mtr. Dybest er det i perioden Maj til September, hvor der blæser stærke vinde over området. Det er i dette lag hvor koncentrationen af alge-, og dyreplankton er størst, som jo er starten på fødekæden.

   Det mellemste lag er adskillige temperaturer lavere, og går fra bunden af det øverste lag, og ned til ca. 220 mtrs. dybde. I dette lag er ilt-, og næringsindholdet særdeles lavt.

   Det nederste lag går fra 220 mtr. og ned til bunden af søen. Det er det koldeste lag, og det har høje koncentrationer af opløst kvælstof, fosfor og silicium. Det er totalt ilttomt, og derfor finder man ikke mange fisk under 220 mtrs. dybde.

Dyrelivet - især fiskene...
   Malawi-søen er den sø som indeholder flest arter i hele verden, og antallet af fiskearter anslås til at være et sted mellem 500 og 1.000 arter. Af fiskene findes der 11 familier, men én familie skiller sig ud ved at være den artsrigeste, nemlig cichliderne (Cichlidae).

   Denne fiskefamilie udgør hele 90% af søens fiskefauna, og langt de fleste af dem er endemiske, dvs. at de kun findes i denne sø, og ingen andre steder på kloden.

   De pelagiske (dem som lever på åbent vand) cichlider, udgør langt hovedparten af denne familie, men det er i klippekyst-områderne at vi finder den største population af cichliderne. Der kan være op til 500 fisk, fordelt på 22 arter på et område på bare 50m² klippekyst.

   Disse fisk - som især består af Mbuna´er - er så tæt knyttede til deres lokalitet, at de ikke vover sig ud på åbent vand, til et andet klippekystområde. Derved er de ikke bare endemiske i søen, men også i forhold til deres "lokalområde".

   Gennem tiderne er der derfor opstået forskellige farveformer/varianter af samme art, og man kan i mange tilfælde se på fisken hvilket sted  eller lokalitet i søen, den stammer fra.

N.B.
   Navnet, Malawi, kommer af ordet, Marawi, som er navnet på det folk som bosatte sig i området for flere hundrede år siden. I 1859 nåede den skotske missionær og opdagelsesrejsende, Dr. David Livingstone, frem til søen som han navngav Lake Nyasa. Nyasa betyder, stort vand.


7Tilbage
 

Supplerende links:

Pelagisk
| Mbuna | Cichlider | Endemisk | DH | pH