Biologisk filtrering
 

   Lad det være sagt med det samme: Selvom man kalder alle de filtre som kan købes til akvarier, for mekaniske filtre, fungerer de mere eller især mindre, som biologiske filtre. Det gør de fordi der efterhånden dannes en bakteriekultur i filtermaterialet.

   Når man tilstræber en filtrering, hvor en bakteriekultur skal omdanne giftige kemiske emner til mindre giftige emner, kalder man det for biologisk filtrering.

   I de normale filtre som kan købes i handelen, er denne bakteriekultur altid aerob, dvs. at bakterierne bruger ilt (O) til at omdanne f.eks. ammoniak (NH3) til nitrit (NO2
÷) og videre derfra til nitrat (NO3÷) som er ugiftigt.

   I salt-, og koralrevshobbyen forbinder man biologisk filtrering med store "ekstra-akvarier" (sump), som er placeret under selve akvariet. Denne sump er inddelt i flere rum, hvor vandet løber igennem forskellige slags filtermaterialer - normalt grus eller levende sten.

   Det første kammer indeholder intet materiale, da det bruges som slam-kammer - altså et rum hvor eventuelt indkommet slam bundfældes, da bakteriekulturen i/på filtermaterialet i de øvrige rum hurtigt ødelægges, hvis det dækkes med dette slam.

   Det sidste kammer i sumpen holdes også fri for filtermateriale, da det er her, pumpen/powerhead´en der skal sende vandet tilbage op i akvariet, skal sidde. Det er også her man placerer osmolatoren.


7
Tilbage
 

Supplerende links:
 
Aerobe bakterier | Ammoniak | Nitrat | Nitrit | Levende sten
Osmolator
| Sump